EN

10 полезни съвета за пътуване с кола на дълъг път - J&J Co

Автор:

 

Пътуването с кола винаги ще има своя чар. Прекрасните пейзажи, покрай които преминаваме и чувството за свобода и независимост, което ни дава колата , ще ни карат винаги да избираме и този начин на пътуване.

Не пропускайте нашите 10 съвета за пътуване с кола. Освен  приготвянето на багажа има и редица други неща, които е добре да се вземат под внимание преди да потеглим на дълго пътуване, за да сме сигурни, че пътешествието ще бъде приятно изживяване.

 

 

        1. Добре обмислен маршрут

Освен начална и крайна дестинация, е добре да обмислим и междинни спирания. Ако имаме нощувки е желателно да сме си направили резервация предварително, защото след цял ден шофиране ще искаме директно да се настаним някъде, вместо  да започнем да търсим подходящо място за пренощуване.

 

        2. Инспекция на колата

Изключително непроятно е  пътешествието ни да се провали, защото колата ни е оставила на пътя:

  • Проверка на нивото на маслото

  • Проверка на антифриза

  • Течност за чистачки + 1 бр резервна течност  в багажника

  • Проверка на налягането на гумите

  • Проверка на валидни застраховки на колата, технически преглед и винетка

  • Почистване на колата – на всички ни е много по-приятно да пътуваме в чиста кола, отколкото в краката ни да има различни боклуци, натрупани праз изминалия месец

      3. Зареждане на телефона преди път

Няма нужда да споменаваме в каква основна част от ежедневието ни се е превърнал телефона. Когато сме на път         винаги трябва да се подготвени за неочаквани ситуации, в които ще трябва да звъннем спешно или ще ни трябва интернет.  

 

     4. Любима музика

В днешно време има голямо разнообразие от радиостанции, но тръгнем ли на дълъг път често ни омръзват и ни се иска да си пуснем любимата музика вместо да слушаме радио. Предварително избрани любими песни ще направят пътуването ни още по-приятно. Можем дори за подберем тематични песни, които да отговарят на конкретното путъване и да го направят незабравимо.

 

      5. Намаляване на жегата и напичането през стъклата

 Никой не обича слънцето да му блести и да приспива очи. Слънчеви очила за нас и пасажера до нас са много важно нещо за приятното пътуване.  Прекомерната жега води до бързо изморяване. Изледвания показват, че високата температура намалява концентрацията и ни се отразява по начин сходен на 0.5 промила в кръвта. Има начин да избегнем прекомерната жега като поставим фолио за затъмняване  на стъклата на автомобила. То ще намали напичането на слънцето, ще облекчи работата на климатика и ще направи по-комфортно пътуването за всички пътници.

 

   

 6. Да се наспим добре преди пътуване

 Чувството на умора трябва да бъде в края на пътуването, а не преди него. За да сме спокойни и концентрирани ни трябва достатъчно количество сън. Преди дълъг път трябва да сме си набавили нужния ни сън.

 

 7. Тръгване рано сутрин и почивка през нощта

 Ако тръгнем рано сутрин ще избегнем големия трафик и жегата. Добре е да планираме да спрем за почивка, когато се стъмни, първо защото вече ще сме изморени, но и защото пътувайки в непознати райони по тъмно увеличава риска да се объркаме пътя и да увеличим ненужно пътуването.

 

 8. Храна и напитки за по път

 Подгответе лека храна за пътуването.  При приемане на голямо количество храна част от кръвният поток насочен към мозъка се пренасочва към хранистелната система, това ни кара да се чувстаме по – сънливи . Отделно високо калоричните храни, предизвикващи високи нива на глюкоза, водят до отделяне на амино киселини, които също се свързват със съня. За да не ни се доспи е добре да хапваме по-малко докато сме на път и да отложим обилната вечеря за времето , когато вече сме пристигнали. В колата също можем да държим ароматизатор , които мирише на мента. Помирисвайки мириса на мента след хапване ще ни освежи и ще повиши концентрацията.

 

 

 9. Дъвки

Повтарящото се движение на челюстите при на дъвчене на дъвка увеличава кръвоснабдяването на мозъка, повишава количеството кислород, което достига до него и бдителността. Когато сме уморени притокът на повече кислород в мозъка ще ни освежи и ще ни помогне да не заспим.

 

  10. Забавление за децата

Дългият път може да се окаже предизвикателсто, когато пътуваме с малки деца. Малкото дете има нужда от разнообразни игри. Може да подгорвим чанта с играчки, с които детето отдавна не е играло и е забравило, така ще задържим вниманието му по-дълго. Можем да си измислим и различни игри като например да разпознаваме марките, цветовете на колите, които срещаме по пътя и т.н.

 

 По-голямата част от хората харесали тази статия са харесали също и тези статии:

 

 

 

 


Заявка за безплатна оферта