EN

Как да си осигурим надеждна UV защита?

Автор:

 

Какво представляват ултравиолетовите лъчи?
 
UV лъчите са част от енергията на слънчевия спектър.  Намaляването на  озоновия слой води увеличaване на количеството UV лъчите, достигащи до нас. Ултравиолетовите лъчи се състоят от: 
 
 • UVA лъчи: имат най-дълга дължина на вълната от всички UV лъчи. Проникват по-дълбоко в кожата от UVB лъчите,  преминават през роворицата на окото и достигат до лещата. 

                      - ускоряват процеса на  стареене на кожата;

- водят до загуба на еластичност, която води до поява на бръчки, суха и груба кожа;

- причина за образуване на лунички и пигментни петна;

- една от  причините за развитие на рак на кожата;

- преминават през стъклата и през обалаците.

 

 • UVB лъчи: проникват в най-външния слой на кожата, достигат до роговицата на окото.

- причиняват слънчево изгаряне и поява на тен;

- допринасят за образуването на витамин Д, който подобрява усвояването на калции и фосфор от храната. 15 мин на ден излагане на слънце е достатъчно за набяването на нужния витамин Д, допълнителното излагане крие рискове за кожата.

- причиняват рак на кожата;

- не преминават през стъклата, затова и не почерняваме, когато се намираме на закрито в помещение;

- имат различна интензивност през различните части на деня.

 

 • UVC: тази част от UV лъчите са с най-къса дължина на вълната, спират от атмосферния слой и не достигат до Земята.  Източник на UV лъчи могат да бъдат заваръчни горелки и живачни лампи.       

 

              

Ефекти върху здравето при излагане на UV лъчи.

Ползи:

Малките дози  излагане на UV лъчи са от съществено значение за здравето на човека. UVB лъчите, които не преминават през прозорците, спомагат за производството на витамин Д в организма. Витамин Д е важен за по-доброто усвояване на калции и фосфор от храната, които имат важна роля в изграждане на скелета и имунната система. За 10-15 мин прекарани на слънце човек набавя необходимото му количество витамин Д.  Терапии с UV радиация се използват за лечение на рахит, псориазис, екземи и жълтеница. Тази терапия не може да елиминира негативния ефект от излагането на UV лъчи и за това се провежда само под лекарско наблюдение, за бъде осигурено, че ползите са повече от рисковете.

 

Вреди:

 

 Прекомерната изложеност на UV  лъчи оказва негативен ефект върху здравето на човека – води до остри и хронични вреди върху кожата, зрението и имунната система.

 

 • Кожа: ефектът от излагането  на  UV  лъчи действа с натрупване и с течение на времето рискът от развитие на рак се увеличава. UV лъчите увреждат вътреклетъчното ДНК, част от което се възстановява. Частта, която не се възстановява задейства мутирането на клетки и бързото им деление. Това може да доведе до развитие на злокачествени тумори.

 

 • Имунна система: UVA лъчите, преминаващи през облаците и незащитените стъкла, водят до подтискане на имунната система, в следствие на което организмът става по-уязвим за различни инфекции.

 

 • Зрение: UV лъчите водят до натрупване на пигменти  в очната леща, които я замъгляват с течение  на времето. Носенето на слънчеви очила ще осигури надеждна защита за Вашите очи. 

 

 • Алрегия: при някои хора се наблюдава развитие на чувствителност към Слънцето, изразяваща се в поява на червени петна ко кожата, обриви, мехури. Тази чувствителност може да бъде засилена от действието на различни лекарства, козметика или парфюми.

 

 • Ефект върху мебелировка и тъкани: UV лъчите са една от основните причини за избеляване на тъканите. Слънцезащитно фолио за розорци спира 99.9% от UV лъчите и ще защити от избеляване произведения на изкуството  ще запазите фабричния външен вид за по-дълго време на мебелировка, килими и други тъкани.

 

UV фолио за стъкла

 

Какво е UV индекс?

 

UV индекса измерва интензивността на UVB радиацията над дадено място. По-високите нива на индекса означават по-голяма радиация и по-голяма вероятност да получите слънчево изгаряне.

 

UV Индекс Интензивност на UV  лъчите
0-2 Ниско ниво
3-5 Умерено ниво
6-7 Силно
8-10 Много силно
11 Изключително високо

  Колкото стойността на индекса е по-висока, толкова по-сериозни предпазни мерки трябва да се вземат.  UV радиацията е особено силна в планинските райони, близо до екватора и в райони, където озоновият слой е по-тънък, както в Австралия. На повечето места тя е най-силна в периода от 11ч до 15:00ч, поради положението на Слънцето спрямо Земята в този времеви интервал.

 

                     Как да се предпазим?

 

Въпреки рисковете можете да продъжите да се наслаждавате на Слънцето чрез използване на предпазни мерки:

 • Защитете кожата си с широко факторен  слънце защитен крем / SPF 30+/ дори при облачно време;

 

 • Носете подходящи дрехи, покриващи тялото;

 

 • Носете шапки с широка периферия, които да правят сянка на лицето и врата;

 

 • Слънчеви очила спиращи 99-100% от UVA и UVB лъчите ще намалят значително уврежданията върху зрението;

 

 • Следете UV индекса и взимайте предпазни мерки съответстващи на степента на радиация;

 

 • Стойте на сянка, когато слънцето е най-силно, но имайте предвид, че сянката на чадърите, дърветата, тентите не осигуряват 100% защита;

 

 

 • Избягвайте солариумите. Солариумите увеличават риска от развитие на рак и увреждане на очите, ако не се носят предпазни очила.

 

 • Особено внимание обръщайте на грижата за кожата на бебетата и малките децата, избирайте сенчести места при излизания в обедните часове, когато слънцето е най-силно.

 

Добавянето на слънцезащитно фолио за прозорци ще намали почти на 100% преминаването на вредните UVA лъчи, които не се спират от стъклата. Някои челни стъкла на автомобилите имат специално покритие спиращо UVA лъчите, но страничните стъкла и задното не са третирани. Затъмняване на стъкла на автомобил с висококачествено фолио ще спре 99% от UVA лъчите от навлизане в колата и ще намали голяма част от топлинните инфрачервени лъчи, което ще направи купето на автомобила по-хладно и комфортно за пътуване.

 

Източници: Световна Здравна Организация.

 

 


Заявка за безплатна оферта