EN

Как влияе слънцезащитното фолио на стайните растения

Автор:

Как ще се отрази на стайните растения поставянето на слънцезащитно фолио върху прозорците ?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да сме наясно с това от от какво се нуждаят стайните растения. 

 

1. Постоянна температура

Големите температурни разлики не се отразяват добре на стайните растения. Температурна разлика от 10-150С в  помещенията в рамките на едно денонощие може да се окаже фатална за растенията.  Стайните растения обикновено се поставят покрай прозорците. В близост до прозорците се усещат и най-големите температурни разлики. През лятото стъклата пропускат голямо количество топлина. Сигурно сте забелязали, че растения, които са поставени до прозорец със западно изложение, в следобедните часове през лятото изглеждат повехнали. Когато растенията са изложени на прекомерна топлина те отпускат листата си. През лятото слънцезащитното фолио за прозорци намалява прекомерната топлина преминаваща през стъклата и подсигурява равномерна температура. Най-много топлина в дома ни се губи през стъклата. Прозорците са мястото около, което е най-студено през зимата. Слънцезащитното фолио за прозорци помага и в този случай. То намалява загубите на топлина от стъклата и осигурява по-висока температура в помещенията.

Влияние на слънцезащитното фолио върху стайните растения

2. Вода

През топлите месеци растенията и се нуждаят от повече вода. Слънцезащитното фолио запазва по-дълго влагата в почвата на саксиите .

Слънцезащитно фолио за прозорци и стайни растения

3.Светлина

Слънчевата светлина е съставена от UV лъчи, видима светлина и топлинни инфрачервеи лъчи. Растенията се нуждаят от червена и синя светлина, част от видимия спектър на слънчевите лъчи, за да виреят добре. Слънцезащитното фолио за прозорци спира UV лъчите и топлинните инфрачервени лъчи, и пропуска различно количество видима светлина в зависимост от модела на фолито. За да се чувстват добре на растенията им е необходимо стъклата да пропускат 25% от видимата светлина. Средно тонираните слънцезащитни фолиа пропускат  30-37% от видимата светлина. Ако имате растения е добре да изберете фолио, което пропуска средно количество видима светлина като Allseasons 35 3M - всесезонно фолио; слънцезащитно фолио  Sliver 35 или някое от селективните слънцезащитни фолия от серия Prestige 3M. С тези продукти няма да се намали забележимо количеството видима светлина, помещенията ще се запазят светли, а растенията - свежи.

 

В момента на поставяне на слънцезащитно фолио е възможно на растенията да им е необходимо около седмица, за да привикнат с променената осветеност и да продължат да виреят безпроблемно. 

В заключение слънцезащитното фолио няма да окаже негативно влияние върху развитието на стайните растения, защото пропуска достатъчно количество видима светлина и осигурява равномерна температура през целия ден.

Можете да разгледате подходящи видове фолио при отглеждане на цветя тук.

 

 

 

 


Заявка за безплатна оферта