EN

Какво представлява защитно фолио за кола?

Автор:

Какво е защитно фолио за кола?

Защитно фолио за кола 

Защитното фолио за кола е напълно безцветно полиуретаново фолио, което се поставя върху най-уязвимите части от автомобила. Защитното фолио за кола предпазва боята и фаровете на автомобила от увреждания в следствие  на удар от летящи камъни, сол, пясък, петролни продукти, разтопен асфалт и избеляване вследствие на излагане на UV лъчи.

Фолиото е напълно безцветно и когато е професионално инсталирано не се забелязва и не променя външния вид на автомобила.

Професионално инсталираното фолио се крои директно по колата и се напасва на всяка една кривина на бронята и останалите детайли. Някой фолиа се предлагат във вид на готови шаблони, при този вариант съществува риск от раминаване между шаблона и реалните детайли на колата. Качественото защитно фолио ще запази фабричния вид на автомобила години наред.

 

От къде идва началото на защитното фолио за кола?

Интересен факт е, че първоначално защитното фолио за кола, не е разработено за кола ... а за хеликоптер.

По време на войната във Виетнам в средата на 50-те години на миналия век, американските хеликоптери имали непрестанни проблеми с перките, които постоянно се увреждали от удращи се в тях отломпи по време на излитане и кацане.  Това изваждало от строя хеликоптера и водело до скъпо струващи ремонти.  Американските военни възложили на 3М да разработи продукт, които да защити перките. Изискването към 3М било да се създаде много леко и устойчиво фолио, което да защитава успешно перките без да се налага смяната им, а само подмяна на фолиото. Така 3М изобретили защитното фолио, което доказало своята ефективност и в последствие е използвано и при операция “Пустиння буря”.

История на защитното фолио за кола -JandJ Co

 

Защитното фолио навлиза в автомобилостроенето

 

Първоначално за защита на боята на предния капак не е използвано защитното фолио на 3М, а черни винилни калъфи. За първи път такъв калъф е създаден за Порше 356 през 60-те години. Недостатъците на този продукт били изцяло променен външен вид на автомобила и не напълно надеждна защита.  В някои случаи при силен вятър покривалото се отделяло от колата и започвало да се удра в предния капак  като по този начин вместо да защити боята, то нанасяло щети в следствие на ударите.  Така се стига до заместване на този продукт със защитното фолио за коли. В началото защитно фолио за кола се използвало само за предпазване на състезателни автомобили. Всяка промяна в аеродинамиката можеЗащитно фолио за кола - JandJ Co -2 

да окаже влияние върху крайното класиране на състезателя, за това защитното фолио за кола започва да се използва с цел предпазване на състезателните коли от увреждания и запазва аеродинамиката им. Защитното фолио за кола намира и приложения  самолетостроенето, където с този продукт се облепват носовете на самолетите.

С течение на времето производителите на автомобили също започват да използват защитно фолио за кола , поставяйки го на части от задния и предния калник още при производството на автомобила. 

Защитно фолио за кола - JandJ Co -3

 

През 90-те годинини на миналия век защитното фолио за кола се налага на пазара като надеждна защита за колата от увреждания от камъни и запазване на фабричния вид на колата.

Технологията на защитно фолио за кола постаоянно се развива . Първите модели на фолио имаха склонността да пожълтяват с времето и не бяха толкова гъвкави. В момента 3M Scotchguard Pro 4.0 е проектирано да поема големите кривини на съвременните автомобили, има самовъзстановяваща се функция и не пожълтява. Самовъзстановяващата се функция означава, че при нагряване дребните драскотини появили се по фолиото изчезват.

Инвестициите в жилище и кола са едни от най-големите, които човек прави. Защитното фолио за кола запази направената инвестиция  в автомобил като предпази външния вид на автомобила Ви за години напред.

 

Какво представлява самовъзстановяваща се функция на фолиото?

Тази технология запазва фолито във вида , в който е било поставено. При нагорещяване драскотините появили се по фолиото в следствие на експлоатацията на автомобила изчезват. Звучи невероятно, но е факт. Лепилният слой на фолиото не се втвърдява, а остава мек, което помага на фолиото винаги да се възстанови към първоначалния си вид след загряване. 
Изключително важно условие при монтажа на защитно фолио за кола е то да бъде положено по правилен начин, защото фолиото е проектирано да изкара десетиление, такава е и гранцията, която 3М поема за продукта Scotchguard Pro 4.0.

 

Разгледайте коли с поставено защитно фолио тук.

 

Тук може да прочетете повече за защитното фолио 3М Scotchguard Pro 4.0 , с което може да се предпази боята на целия автомобил и фаровете. 

 

Какво е защитно фолио за кола?

От къде идва началото на защитното фолио за кола?

Защитното фолио навлиза в автомобилостроенето


Заявка за безплатна оферта