EN

9 съвета как да намалим сметките за ток

Автор:

9 съвета как да намалим сметките за ток и отоплние

 

С поскъпването на цените на тока е добре да се замислим върху потреблението на ток и как можем да облекчим месeчния си бюджет. Предлагаме 9 решения за това как да намалим разходите за ток и отопление без да правим почти никакви разходи, и само с няколко прости неща да спестим средства. Някои от подобренията в дома ни изискват инвестиция, но този разход се изплаща още първите няколко години.

 

  1.  Уплътнения за врати и прозорци

Няма смисъл да плащате за отопление, което да топли входа или улицата. Част от топлината напуска дома ни през не добре уплътнената входна врата или не добре изолираните прозорци.  Ако забележите , че около входната врата е по-студено или има течение, то със сигурност входната врата не е добре изолирана. Можете да поставите допълнително уплътнение в касата на врата, което ще намали загубите на топлина. Същото важи и за дограмата. С течение на времето уплътненията на дограмата стареят, сплескват се и намаляват своята ефективност като топлоизолатор. Можете да смените уплътненията или да поставите нови уплътнения. Това ще намали загубите на топлина и ще изолира студения въздух навън.

Как да намалим разходите за ток и отопление - J&Jco

 

 

  1. Топлоизолационно или всесезонно слънцезащитно фолио за прозорци

Как да намалим разходите за ток -JandJco - 2Голяма част от загубите на топлина стават през стъклата на прозорците. Колкото по-остъклено е едно помещение, толкова тези загуби ще бъдат по-големи. Поставянето на подходящо фолио от типа на всесезонно ще намали значително загубите на топлина през зимата. Това ще облекчи сметките за отопление, тъй като с намалените загуби ще имате нужда от по-малко енергия за поддържане на топлината вкъщи. Всесезонното фолио е подходящ продукт, както за студените месеци, така и за топлите. През лятото всесезонното фолио спира топлината отвън и спомага за намаляване на разходите за охлаждане.  Можете да разгледате видовете всесезонно фолио тук.​

 

  1. LED Крушки

LED крушките са по-скъпи от обикновените, но в дългосрочен план това е една добра инвестиция, защото животът на LED крушката е по-дълъг и консумацията на ток е по-ниска.  Обикновена 60W крушка струва 1.20 лв има продължителност на живот 1000ч, LED крушката струва между 6-10лв, но животът й е 15 пъти по-дълъг – 15 000ч и разходът на ток е значително по-нисък.

Как да намалим сметките за ток - JandJCo -1

 

  1. Гасете лампите + изключвайте уредите

Гасете лампите, когато излизате от стаята и изключвайте от контакта уредите, които не ползвате. Много уреди консумират ел. енергия дори в Stand-by режим. Tова просто усилие може да спести около 100лв/година.

 

 

  1. Сух въздух

Поддържайте въздуха сух, а не влажен. По-евтино е загряването на едно сухо жилище, отколкото загряването на помещения с влажен възхух. Избягвайте да сушите прането вътре вкъщи, при възможност го изнасяйте на балкона.

Как да намалим сметките за ток -  JandJco-2

 

 

  1. Топла вода

Пестете топлата вода. Спирайте водата, когато миете зъбите си. Къпете са по-кратко. Вместо душ за 15 мин, можете да скъсите времето на 5 мин, което за едно 4 членно семейство би оказало влияние на месечната сметка.  Когато пускате водата да тече в очакване на дойде по-топла вода, можете да пълните съд с вода, която да използвате за поливане на цветята, вместо да оставите водата да изтече в канализацията.

Как да намалим сметките за ток -J&Jco-4

 

  1.  Ползвайте нощната тарифа на тока
 
Пускайте по-голямата част от уредите след 22:00ч, за да ползвате нощна тафира на тока. Бихте могли да използвате по-евтината нощна тарифа на тока, за да пуснете съдомиялната, пералнята, бойлера, да заредите телефона или лаптопа. През зимата нощната тафифа е от 22:00ч до 6:00ч.  По време на лятното часово време нощната тарифа е от 23:00ч до 7:00ч.
 
 
  1. Съвети за пералня
 
Винаги пускайте пълна пералня. Също така ще спестите ток ако перете на по-ниска температура, защото пералнята хаби значително повече ток, когато пере на висока температура.
Как да намалим сметките за ток - JandJCo-5
 
 
  1.  Пазете топлината вътре вкъщи, а студа – вън
 
В слънчевите дни дърпайте пердетата, за да може слънчевите лъчи да загреят допълнително жилището. Щом слънцето залезе пускайте плътно пердетата, за да ограничите загубите на топлина. Когато през деня сте навън или отсъствате за няколко дни, намалете радиаторите, за да не хабите излишна енергия. Ако не отоплявате цялото жилище дръжте вратите на отделните помещения затворени.
 
Научете повече за предимставата на всесезонното фолио.
Как да намалим сметките за ток и намалим загубите на толина от стъклата - JandJco

 


Заявка за безплатна оферта