EN

7 съвета как да подобрите енергийната ефективност във Вашия дом

Автор:

7 съвета как да подобрите енергийната ефективност в дома си!

Превръщането на един дом във високо енергийно ефективен не става мигновено, нито пък безплатно. Това е процес, който изисква опеделени вложения в подобрения, които се изплащат обикновено още през първите няколко години. Разбира се има и неща, които не изискват вложения и можем да превърнем в навик, с което да намалим сметките си.

Предлагаме 7 стъпки, с които лесно да подобрите Вашия дом:

Топлоизолационно фолио - J&J Co

 

1. Термостатни смесители за баня и аератори

При термостатните смесители температурата по подразбиране не надвишава 38С. Температурата се настройва на желаните градуси още преди пускане на водата. Така се постигат по-големи икономии на енергия и пестене на вода, която отива за нагласяване на подходящата температура при обикновения смесител. 
Аераторът е клапа под налягане, която се поставя между тръбата на душа и главата на душа. Той добавя повече въздух към струята вода и създава по-голямо налягане при използване на по-малко количество вода. Благодарение на повечето въздух , въпреки че струята вода е намалена не се създава чувство за недостатъчност и пестим вода.

 

Топлоизолационно фолио - J&J Co - 2Топлоизолационно фолио - J&J Co - 3

 

 

Как да пестим вода без да правим допълнителни вложения? 

Можем да намалим разхода за вода и без подобрения просто като спираме водата да не тече докато си мием зъбите или се бръснем. 

Когато пускаме водата, чакайки да дойде топлата вода винаги можем да напълним една бутилка , с която да полеем цветята, да ползваме за питейна вода или да сменим водата на домашния любимец, вместо да я оставим да изтече в сифона. 

При зареждаме съдомиялната машина вместо да изплакваме съдовете с вода, можем да отсраним остатъците от храна с гъба.

Топлоизолационно фолио - J&JCo-4

 

 

2. LED крушки

Цените на LED кръшките падат. Онлайн могат да бъдат намерени много добри оферти. Ако имате помещения с много крушки, които се ползват дори и през деня, инвестицията в подмяна на обикновените крушки с LED може да се изплати още през първата година.

Топлоизолационно фолио - J&JCo-7

 

3. Врати 

Не добре уплътнената врата води до проникване на студен въздух през зимата и горещ през лятото. В специализираните магазини можете да намерите самозалепващи уплътнители с четки за долната част на вратата и гумени уплътнители, които се поставят в рамката на вратата и уплътняват затварянето й.

Топлоизолационно фолио - J&JCo-8

 

4. Прозорци

Подобрете изолацията на стъклата. Значителна част от загубите на топлина през зимата идват от стъклата, същевременно през лятото стъклата пропуската жегата отвън вътре в къщата. Стъклото има много по-лоши изолационни качества от тухлената стена, с повишаване на енергийната му ефективност значително можем да намалим разхода за ел. енергия. Това може да се постигне с поставянето на топлоизолационно фолио за прозорци, което действа през цялата година. Топлоизолационното фолио спира топлината идваща отвън през лятото. През зимата топлоизолационното фолио намалява загубите на топлина през стъклата. Топлоизолационното фолио повишава температурата в помещенията през зимата като не позволява на топлината да напуска дома ни и намалява разхода за отопление. През топлите месеци топлоизолационното фолио поддържа по-ниска температура в помещенията, намалява разходите за охлаждане и повишава комфорта. Още информация за топлоизолационното фолио за прозорци можете да намерите тук.

Топлоизолационно фолио 3M - J&J Co

 

Гумени уплътнения за прозорци

С времето гумените уплътнения стареят и стават плоски, което влошава изолационните им качества. С подмяна на гумените уплътнения ще намалите проникването на студен въздух през зимата и топъл въздух през лятото.

Топлоизолационно фолио - J&JCo-8

 

5. Сушилня

Много хора използват сушилните за дрехи, защото внасят удобство в ежедневието ни. Но те са и значителен консуматор на енергия. Ако можете да сушите дрехите си на слънце, ще спестит еведнага разход за ел. енергия, а и тук не се изисква да правите вложения!

 

6. Електроуреди

Винаги, когато можете, изключвайте уредите , които не ползвате директно от захранването. Оставени в  "Stand-by" режим телевизорър, микровълновата печка, аудио системата продължават да консумират ел. енергия. При избор на електвоуреди винаги взимайте под внимание и консумацията на ел. енергия. Обикновено по-големите уреди имат по-висок рейтинг за енергийна ефективност спрямо по-малките уреди от същия вид. Въпреки това при по-големия уред общото изразходвано количество ел. енергия е по-голямо.

 

Кои уреди е особено важно да бъдат подбираме с ниска консумация на ток?

 

Хладилникът и фризерът са уреди, които работят непрекъснато и оказват влияние върху разхода на ел. енергия. За това в критериите за избор на тези уреди е важно да се вземе под внимание и показателите за разход на ток.

 

7. Термопомпа

Термопомпата е екологично решение за отопление и охлаждане.  С поставянето на термопомпа можете значително да намалите разходите за отопление и бързо да възвърнете направената инвестиция. Добре е да се знае, че при подовото отопление температурата на водата е най-ниска 35-400C, съответно най-малко ел. енергия се ползва за дозагряване на водата до тази температура.  Вентилаторните конвектори също са добър вариант при тях нужната температура на водата е 40-450С.

Топлоизолационно фолио 3М - J&J Co-1

 

Намалявайки разходите си за отопление, ел. енергия и вода помагаме не само на себе си, но и правим стъпка напред в опазването на нашата планета.

Топлоизолационно фолио - J&JCo-9

 

Вижте повече за топлоизолационно фолио Allseasons Amber 35 3M тук.

 

 

 

 


Заявка за безплатна оферта